Leżało obok drewna...
Moderator: iro
..a bo to raz.chalcedon pisze:A może trafił się komuś na forum tryl
Gorzej z tą kompletnością ..a bo to kolca brakuje, lub soczewka z oka wypadła...

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez kornik, łącznie zmieniany 1 raz.
Człek który przenosi góry,musiał zacząć od kamieni.-Doug Horton... lub dynamitu -ja :D
Od Ciebie jeszcze nie, ale czekam cierpliwie...chalcedon pisze:Korund, drewko dotarło?
[ Dodano: 2016-01-14, 22:25 ]
Dobrze Korniczku, że podkreśliłeś "postaram się"...kornik pisze:Może postaram się wyklarować to " mętne określenie"...
Generalnie narzutniaki są elementem ściśle związanym z osadami fluwioglacjalnymi .
Takie osady ( fiu-fiu glacjalne ) zajmują większość naszego kraju, jak wszem wiadomo.Ale mam jedno "ale"..w całości popieram to co Kolega szafirek napisał,Sudety i przedgórze jak najbardziej eldoradem zwać można , agaty z wielką ilością ....etc-erów są obecne w żwirowniach ...lecz musimy podkreślić w JAKIM TYPIE ŻWIROWNI, ponieważ nieświadomie "zaciemnimy" zagadnienie.Te kopalnie są umiejscowione na osadach rzecznych ,w pradolinach czy starorzeczach,zaś rzeki znosiły , osadzały i kumulowały całe to dobro.
Agaty -narzutniaki w tym kontekście wypadają bardzo... ale to bardzo słabo pod względem ości (wielk-ości,jak-ości,piękn-ości ,liczebn-ości...)
Moim zdaniem w żwirowniach rzecznych lub tych umiejscowionych w pradolinach nie można wykluczyć materiału polodowcowego, jest go tam sporo...
..
......a podkreśliłem?
Pisząc -postaram się- miałem jedynie nadzieję że wypowiedź jest zrozumiała i dla dopiero stykających się z tym tematem. Jeżeli są jakieś pytania uzupełniające, służę pomocą....stykającym się i próbującym się zetknąć .
Biorę odpowiedzialność za to co piszę, nie za to jak to ktoś zrozumie .
Pisząc -postaram się- miałem jedynie nadzieję że wypowiedź jest zrozumiała i dla dopiero stykających się z tym tematem. Jeżeli są jakieś pytania uzupełniające, służę pomocą....stykającym się i próbującym się zetknąć .
Biorę odpowiedzialność za to co piszę, nie za to jak to ktoś zrozumie .
Człek który przenosi góry,musiał zacząć od kamieni.-Doug Horton... lub dynamitu -ja :D
Jako że na PFSP moje posty są skutecznie zbywane, mimo że w identyfikacji często pomagam, to zdecydowałem prośbę o id. oboczniaków;) wrzucić tu.
1. - Ramienionóg - sylur? wygląda jak Eoreticularia? Eospirifer kakoj?
http://geo-pomorskie.pl.tl/STRONA-G%26% ... pic-25.htm
2. - Glony?
http://geo-pomorskie.pl.tl/STRONA-G%26% ... pic-36.htm
Pozdrawiam!
admin: pozwoliłem sobie dodać linki bezpośrednio do obrazków, żeby się lepiej oglądało.
1. - Ramienionóg - sylur? wygląda jak Eoreticularia? Eospirifer kakoj?
http://geo-pomorskie.pl.tl/STRONA-G%26% ... pic-25.htm
2. - Glony?
http://geo-pomorskie.pl.tl/STRONA-G%26% ... pic-36.htm
Pozdrawiam!
admin: pozwoliłem sobie dodać linki bezpośrednio do obrazków, żeby się lepiej oglądało.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2016, 15:53 przez chalcedon, łącznie zmieniany 1 raz.
...popełnia Kolega błąd typowy dla konwertyty.Jako że na PFSP moje posty są skutecznie zbywane, mimo że w identyfikacji często pomagam,
Choć potwornościami i tymi wodnymi ,i tymi z lądu nie zajmuję się już od lat ,więc i wiedza uległa ..ulega erozji w tym zagadnieniu, myślę że kolega natrafił na rodzaj Eospirifer
Zaś co do "glonka"...rozważyłbym ichnofosylia.
Swego czasu K.eszka sugerowała jak usprawnić jakość zdjęć...proszę rozważyć tę sugestię...na pewno wspomoże identyfikację.
Ależ nie ma za co przepraszać.
Jeżeli mamy wpływ by coś zmienić na lepsze ..to nie ma problemu.
Jeżeli na coś nie mamy wpływu ....w zasadzie też nie ma problemu
.
[ Dodano: 2016-01-24, 00:14 ]
Parę razy w osadach polodowcówki trąciłem kopytką takie agatki...jestem ciekaw czy adekwatną dla nich była by nazwa onyks?
Panie i Panowie mineralnicy proszę o opinię.

Jeżeli mamy wpływ by coś zmienić na lepsze ..to nie ma problemu.
Jeżeli na coś nie mamy wpływu ....w zasadzie też nie ma problemu
[ Dodano: 2016-01-24, 00:14 ]
Parę razy w osadach polodowcówki trąciłem kopytką takie agatki...jestem ciekaw czy adekwatną dla nich była by nazwa onyks?
Panie i Panowie mineralnicy proszę o opinię.

"...zaś piękno samo, jakby w sobie..." - cyt. chalcedon, opowieść o agacie ;)
Fojny ino agacior, na razie ładniejszej polodowcówki nie widziałem. Może jeszcze kiedyś trafię... Jeśli ktoś ma jakieś zdjęcia fajnych CHLACEDONków, lub gąbek ordowickich, lub agatów to poproszę grzecznie o jakieś "fojne" - cyt. chalcedon foty.
Pozdrawiam,
chalcedon, jakże fajne formy przybierający czasem...
[ Dodano: 2016-01-25, 20:15 ]
Co do glonka, to ma odrastające wąski/włoski.
Fojny ino agacior, na razie ładniejszej polodowcówki nie widziałem. Może jeszcze kiedyś trafię... Jeśli ktoś ma jakieś zdjęcia fajnych CHLACEDONków, lub gąbek ordowickich, lub agatów to poproszę grzecznie o jakieś "fojne" - cyt. chalcedon foty.
Pozdrawiam,
chalcedon, jakże fajne formy przybierający czasem...
[ Dodano: 2016-01-25, 20:15 ]
Co do glonka, to ma odrastające wąski/włoski.
jak Kolega prosi grzecznie to proszę bardzo.chalcedon pisze:to poproszę grzecznie
Parę fotek dość obszernej kolekcji "dna".
(Inną razą postaram się zamieścić jakąś reprezentatywną grupę minerałów z osadów polodowcowych.)