Leżało obok drewna...
Moderator: iro
zapewniam że ze współczesnych to jest tylko pleksi kasetka. Kolega zwrócił uwagę na łódkonoga ..potworność znaną chyba już od ordowiku.chalcedon pisze:Troche jak współczesny ząb konia.
Zęby koniowatych są dość charakterystyczne i nie nastręczają zbyt wielu kłopotów z rozpoznaniem.
poniżej zdjęcie kopalnego ząbka koniowatych .
I parę fotek obiecanych minerałków.

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez kornik, łącznie zmieniany 1 raz.
Człek który przenosi góry,musiał zacząć od kamieni.-Doug Horton... lub dynamitu -ja :D
tylko?chalcedon pisze:Ciekaw jestem jeszcze jednego
Jestem zawiedziony ..a "formy " geologiczne..graniaki , laleczki ( kukiełki) i inne osobliwości?
No dobrze..kręgowce...z kręgowcami sprawa przedstawia się w sposób następujący acz krótki - prawie w ogóle nie napotkamy ich pozostałości w skałach okruchowych pozostawionych przez zlodowacenia , mam tu na myśli piaski i żwiry łącznie z glinami zwałowymi.Jest niemniej możliwe na napotkanie pozostałości kręgowców w krach polodowcowych np . w krze Łukowskiej.
Napisałem "prawie" ponieważ bardzo sporadycznie i wyjątkowo można natrafić na najtwardsze pozostałości -zęby ,inne pozostałości to już uważam za ewenement.
Osobiście udało mi się znaleźć kilka czy też kilkanaście zębów i jeden kręg .
W większości należały do rekinów i jeden mezozauropodobny.
Niestety nie dysponuję w tej chwili zdjęciami , a te szczątki zalegają w jakimś akwarium ( tak tak.akwarium... drobne 'oboki' upycham w akwarium
Być może kiedyś zostaną odkryte na nowo.
Również być może ktoś zada pytanie-a kości plejstoceńskie znajdowane tu i ówdzie?...a może nie zada
[ Dodano: 2016-01-26, 21:07 ]
Bardzo fajną ciekawostką polodowcową są skamieniałości w kamykach.....półszlachetnych.
[ Dodano: 2016-01-28, 13:18 ]
cd.

Człek który przenosi góry,musiał zacząć od kamieni.-Doug Horton... lub dynamitu -ja :D
Oczywiście że tak.Zdaje się ze już wcześniej ukazałem ten rodzaj gąbek.
Inne przykłady poniżej. Niekoniecznie tego samego rodzaju .

Inne przykłady poniżej. Niekoniecznie tego samego rodzaju .

Agat - kaneol:
http://geo-pomorskie.pl.tl/STRONA-G%26% ... pic-40.htm
Trochę stukania było, ale warto...
Ps:Co przedstawia zdjęcie ósme w agatach?
Acha, mam do rozdania trochę drobnicy bursztynowej, dwie gąbki rhizopoterion cribrossum, jaspisik(wyrąbek, lekko obtoczony) i łądnie wybarwiony unakit - ktoś chętny?
Pozdrawiam,
chalcedon!
http://geo-pomorskie.pl.tl/STRONA-G%26% ... pic-40.htm
Trochę stukania było, ale warto...
Ps:Co przedstawia zdjęcie ósme w agatach?
Acha, mam do rozdania trochę drobnicy bursztynowej, dwie gąbki rhizopoterion cribrossum, jaspisik(wyrąbek, lekko obtoczony) i łądnie wybarwiony unakit - ktoś chętny?
Pozdrawiam,
chalcedon!
Fragment koralowca kolonijnego Favosites- mineralizacja chalcedonowa .
[ Dodano: 2016-01-30, 21:31 ]
Odkurzając jakąś "czeluść" , natrafiłem na kilka pozostałości kręgowców oraz coś mineralnego pochodzących z Wału Trzebnickiego .

[ Dodano: 2016-01-30, 21:31 ]
Odkurzając jakąś "czeluść" , natrafiłem na kilka pozostałości kręgowców oraz coś mineralnego pochodzących z Wału Trzebnickiego .