okazy z Wisełki

Miejsce do prezentowania skamieniałego drewna z naszych kolekcji

Moderator: iro

ODPOWIEDZ
kornik

Post autor: kornik »

korund pisze: Może to Heliolites sp. ?
Tak ,myślę ze prawidłowa klasyfikacja.
Człek który przenosi góry,musiał zacząć od kamieni.-Doug Horton... lub dynamitu -ja :D
korund

Post autor: korund »

Dzięki :-)

[ Dodano: 2015-05-13, 22:09 ]
A teraz przepiękny platanek (Platanoxylon sp. )
Obrazek
wymiary : 85 x 50 mm

Obrazek
ślady drewnojadów jak mi się wydaje... :-)

Obrazek

Obrazek

Szczęśliwym znalazcą platanka jak również wcześniej prezentowanego koralowca jest oczywiście Kolega Herk - gratulacje i wielkie brawa ! :-)
herk

Post autor: herk »

Witam.
Trafił się okaz dość mizernej urody(żeby nie pisać odrażający), przypomina płytę wiórową
Mam w związku z tym pytanie, czy komuś z szanownego grona trafił się podobny "okaz"
Niestety fotkami nie dysponuję (czekam na fotki 2 połówki) :)

Wstawię tymczasowo "barwne obrazki"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kornik

A witam.
"Rysunek" swoistej "płyty wiórowej -( poprzemieszczane różne ...większe lub mniejsze fragmenty
drewna ) wskazuje na traumatyczną historię drewna już po pogrzebaniu jego w osadzie . Ta destrukcja mogła nastąpić nie tylko gdy kołek był "biologiczny" ale również po jego skamienieniu.
U nas to raczej rzadkie są takie drewna i moim zdaniem należą do ciekawostek .
Co mogło być przyczyną tych przemieszczeń?..Nacisk z przemieszczeniem , powtórna petryfikacja tym razem już skamieniałego drewna , pożary...j zapewne ileś tam innych zdarzeń .
Bardzo ciekawym przykładem takich drewien ,są okazy ze słynnego stanowiska Donnersberg w Niemczech -destrukty permskiego drewna spojone czerwonym agatem.
Do obejrzenia w Galerii Pracowni...chyba że k. Sandra zamieści zdjęcia tych okazów w temacie :mrgreen:
Człek który przenosi góry,musiał zacząć od kamieni.-Doug Horton... lub dynamitu -ja :D
herk

Może dodam że w okazie znajdują się fragmenty w niemal idealnym stanie poobracane w każdą stronę, to jeszcze są fragmenty jakby rozpuszczone tzn. na miazgę podobną do pulpy papierowej taki mix zupa ( grubsze kawałki jak grzanki pływające w grochowej a agaty jak oczka tłuszczu) :mrgreen:
Drewienko "szpilka"
kornik

Wszelkie drewna z zauważalnymi interakcjami są niezwykle ciekawe ...czy to przerosty , żerowiska ,robaki ,grzybki ....kupy.... :mrgreen:
herk

Więcej zobaczymy na fotkach które wstawi k. Korund jak tylko znajdzie okaz i czas.

Drewienka z Donnersberg ciekawie wyglądają :shock: destrukcja jaka przedstawiają może sugerować na działanie wysokiej temperatury lub wstrząsu a może jedno i drugie :-P podobne efekty spękania uzyskuje się dynamitem.
kornik

herk pisze:destrukcja jaka przedstawiają może sugerować na działanie wysokiej temperatury lub wstrząsu a może jedno i drugie
yhm tak. Wulkanizm i osady piroklastyczne .Takich pożarowych drewien jest całkiem sporo i w Europie i na świecie.
herk

Wracając do okazu "płyty wiórowej"
Pytanie z cyklu "ktokolwiek widział ktokolwiek wie" czy k. Kornik lub ktoś z Szanownego grona zapamiętał taką ciekawostkę? ciekawostki szczególnie "wbijają się w pamięć"

osobiście nie daje mi spokoju ten okaz od dwóch lat
kornik

herk pisze:czy k. Kornik lub ktoś z Szanownego grona zapamiętał taką ciekawostkę?
Tak , oczywiście ...jak wspomniałem ,choć takie okazy nie należą do częstych parę posiadam . A ten/ta kto długo siedzi w temacie miał z nimi ...przyjemność. :mrgreen:
ODPOWIEDZ