Cóż to..

Tu dyskutujemy o skamieniałym drewnie

Moderator: iro

ODPOWIEDZ
kornik

Cóż to..

Post autor: kornik »

Parę lat temu znalazłem okaz skamieniałości , sugerującej pień.W całości miał ponad 20 cm wysokości ,średnica 10 cm .Po przecięciu ukazał dość charakterystyczny rysunek.Niestety budowa mikroskopowa nie jest zachowana , zapewne z racji rodzaju fosylizacji -skalcytowany.
Być może ktoś z szanownego Koleżeństwa rozpozna tę skamieniałość . :mrgreen:
Lok. Wał Trzebnicki.

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez kornik, łącznie zmieniany 1 raz.
chalcedon

Post autor: chalcedon »

Mi to trochę przypomina stromatoporę, tymbardziej lokalizacja - Wał Trzebnicki.
Pozdrawiam
kornik

A mi już niekoniecznie ...ale proszę mi powiedzieć czyżby lokalizacja (Wał Trzebnicki) przemawiała za stromatoporą ?..nie dostrzegam niestety powiązania.
Również pozdrawiam.
Człek który przenosi góry,musiał zacząć od kamieni.-Doug Horton... lub dynamitu -ja :D
chalcedon

Wał trzebnicki=lądolód=stromatoporoid, stromatolitów u nas nie ma, a na koralowca nie wygląda
Pozdro
kornik

Wał Trzebnicki- stromatoporoid ...luźne ... powiązanie.
Stromatolity występują w Polsce.
Zgadzam się , to nie koralowiec.
Człek który przenosi góry,musiał zacząć od kamieni.-Doug Horton... lub dynamitu -ja :D
chalcedon

Moźe masz racje-kształt. Najlepiej zrób zdjęcie mikroskopowe to zobaczymy czy wygląda jak gąbka, czy nie.
Pozdrawiam
korund

Post autor: korund »

A mi kiedyś przytrafiło się coś takiego...
Przed przecięciem liczyłem na drewno liściaste :-P Cięcie jednak zweryfikowało oczekiwania, polerka tym bardziej...
Ja mam jakieś tam podejrzenia, ale ciekawy jestem Waszego zdania.
Cóż to może być... ?
Obrazek

Obrazek
wymiary : 8 x 8 cm
kornik

Ha...Niejednoznacznie skała zwana łupkiem? :lol: A tak wykrzesując z siebie odrobinę powagi ...
Nie wykluczyłbym skrzemionkowanego łupka osadowego ..i chyba on najbardziej mi pasuje .
Okaz ewidentnie wpasowuje się w kategorię "FAŁSZYWKI" również. :lol:
korund

Post autor: korund »

Znam się z łupkami nie od dziś ;-) , mnie osobiście to coś łupka nie przypomina : oglądając go przez lupkę nie dostrzegam cech budowy łupka.
Ale dzięki za opinię (oraz wykrzesanie z siebie odrobiny powagi ;-) ) - doskonale rozumiem skojarzenie i nie wykluczam, niestety, również takiej możliwości.
Dlaczego zapytałem o taki mało ciekawy kamol ? Mianowicie dokładnie takie same kamole Czesi znajdują u siebie (w Górach Stołowych) i nazywają je stromatolitami. Czy słusznie ? Tego niestety nie wiem ponieważ nie mam żadnego doświadczenia z wiekowymi bakteriami :-(
Stąd moje zapytanie. Cóż nie rozstrzygniemy tego... :-) Zresztą to jest temat bardzo poboczny...
kornik

Zdaje się że większość osób które miały do czynienia lub mają z kamieniami twardymi jak...skała :lol: ( dowcip) miała też styczność z łupkami jakiegokolwiek rodzaju .Łupek jest tak szerokim pojęciem że dopiero dodanie przymiotnika pozwoli nam wstępnie uściślić co stanowi podmiot zainteresowania.
Z samej szerokości definicji ( i chyba masochizmu :lol: ) i niektóre skamieniałe fragmenty drewna można by do łupków zaliczyć :lol: :lol:...np. " łupek koniferowy.." ..łał co za piękny termin :mrgreen:
No to pożartowałem sobie i poważniej zadam pytania pomocnicze .
Czy okaz ma na przełamie może przełam lamin muszlowy?
Połysk tłusty?
ODPOWIEDZ